top of page

Karetky. Co to je?

V angličtině TABLET WEAVING / CARD WEAVING.

Karetky. Předtkalcovská technika, která se beze změn táhne celou historií napříč Evropou i Čínou.

Karetka se nazývá jak destička na karetkování, tak výsledný výrobek.

Karetka-destička může být různá. Nejčastěji se dnes setkáváme se čtyřhrannými destičkami s dírkama v každém rohu. Můžou být trojhranné, pětihranné, osmihranné... Jsem odhodlána jednou prozkoumat všechny možné i nemožné varianty a ozkoušet je. :)

A výsledná karetka-páska záleží jen na nás. Jaké barvy, vzor a způsob otáčení a navlékání použijeme.

Jsou různé návody. z vlastních zkušeností musím upozornit, že české a zahraniční návody se můžou lišit ve směru otáčení i pořadím dírek. Takže zazačátku ideálně vybrat jeden druh návodů a až přijdete na to co a jak. Teprve se pouštět prozkoumávat další. Taky je ideální projít stránku odkud se inspirujete a zjistit, jestli tam nemají napsaný postup. Ušetří to hodně párání a zkoušení pokus-omyl. Některé si totiž dokonale protiřečí. Pokud se budete ispirovat ode mě, doporučuji totáž, pokud už karetkovat umíte a našli jste neco zajímavého, koukněte na základní návod, jestli náhodou nemám jiný postup.

Co potřebuju abych mohla začít?

Vezmu to hodně zkrátka a postupně to budu rozebírat v dalších článcích.

Potřebujeme samotné karetky. Na začátkek jsou nejlepší se čtyřhranné, s dírkou v každém rohu.

Jde je snadno vyrobit z tvrdého kartonu (super je zadní strana nástěnných kalendářů), jestli jste šikovnější, tak 3mm překližka. A jestli máte kamaráda nadšehého archeologa, nebo ho zajímá living history a rád vyrábí, tak jste vyhráli.

Dále si najdeme (nebo nakreslíme) návod. V něm máme uvedeno kolik karetek potřebujeme. Rozhodneme se jaké barvy použijeme. A to nejdůležitější. Je v něm uvedeno do které karetky a do které dírky musíme navléknout konkrétní barvu. Taky si určitě všimněte směru navlékání. A nakonec postup otáčení karetek. To znamená, jestli je otáčíme pořád k sobě/od sebe, jestli se otáčení střídá (4x k sobě, 4x od sebe...) A nebo jestli otáčíme každou karetku jiným směrem (1-5 k sobě, 6-10 od sebe, 11-15 k sobě)

Ze začátku rozhodně doporučuju používat bavlnu nebo akryl. Vlně se napoprvé raději vyhněte. Může se stát, že budete dělat chyby, pak se muset vracet ("párat") a to se z vlny rozhodě zblázníte, velmi dobře se do sebe zacuchává (vlastní zkušenost k nezaplacení! :-D).

Spočítáte si v návodu, kolik nití z které barvy potřebujete (5 červených, 10 zelených, 15 modrých). Ještě před nastříháním se samozřejmě musíte rozhodnout, jestli vyrábíte náramek nebo opasek. Vymyslíte si požadovanou délku a připočítáte 30%. A pak stříhejte a navlékejte. Při jednodušší katerce může příprava zabrat více času než samotné tkaní.

TIP: chci dělat katerku 2m dlouhou, tak na kalkulačce zadám 200 krát 30% = vyýsledek. Před rovnítkem vám to ukáže kolik je 30% z dvou metrů, jen pro info. Jestli jste kalkulačkový genius, tak tohle přeskočte. Pro mě osobně to byl dávno zapomenutý objev.

Jednu barvu, ideálně stejnou jaké máte kraje nebo převládající si vyberte a buď smotejte do pevného klubíčka nebo namotejte na člunek (pamatujte, je potřeba hodně dlouhá). A zavažte do uzlu s jedním koncem navlečených nití.

A nakonec si jeden konec nití k něčemu uvažte (stůl, strom, trubka od topení, super je hák, ale člověk si musí vážit každého kotviště!), druhý si ovažte kolem pasu (nezapomeňte si nechat návod nadohled) a pusťte se do toho!

Teda ještě předtím si ještě jednou zkontrolujte, že máte karetky seřazené podle čísel, všechny jsou lícem na stejnou stranu a stejně otočené a tak. Prostě, že je všechno správně nachystáno.

Jen taková pojistka, jestli jste tak šikovní, jako někdy já. ;)

Karetkám zdar.


Nejlepší příspěvky
Zkuste to později
Až budou příspěvky zveřejněny, uvidíte je zde.
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page